lauantai 2. toukokuuta 2015

The Brayer 1/2015

Liityin siis vuoden alussa ADMS:ään eli American Donkey and Mule Societyyn. Jokin aika sitten sain tämän vuoden ensimmäiset lehdet. Olin liittynyt sellaiseksi jäseneksi että saan myös ed vuoden kaikki lehdet ja sitä vanhemmat, jotka  heillä vain on varastossa. Sitä isompaa pakettia ei kuitenkaan ole vielä näkynyt joten otan yhteyttä sen tiimoilta.

Olinhan toki nähnyt lehden kansikuvia nettisivuilla mutta odotin jotain hieman, noh, nykyaikaisempaa. Luulen että lehti on näyttänyt tältä "since issue 1" ja huomasin että aika paljon on lehdissä samana pysyvää tavaraa yhdistyksen asoista, maksuista ja mainostamishinnoista.

Lehti on ihan rehellisesti  yhdistyksen jäsenlehti joten senkin takia jokaisessa lehdessä pitää olla perusjutut rekisteröimisestä jne. Kun lehti on ollut olemassa vuositolkulla, on ihan normaalia että sitä asia-asiaa ei enää löydy jokaiseen lehteen eikä kovin usein viitsitä kierrättää samoja artikkeleita. Tässä lehdessä oli kuitenkin asiaakin, juuri sopivina 1-2 sivun paketteina. Ja mikä parasta, jos jutut ovat yhdistyksen tuottamaa matskua, saa niitä käyttää vapaasti kunhan mainitsee lähteen! Muiden kirjoittajien jutuista voi kysyä sähköpostilla yhteystietoja ja lupa heltiää helposti. Tämä koskee tietenkin suoraa kääntämistä ja jutun käyttämistä, lainatahan saa lähdemerkintöjä vastaan mistä lähteistä tahansa.


Asiaa kyllä löytyy mutta kyllä tämä taitto on nyt aika, noh,.. voiko sitä sanoa kauniisti.
 Meredith Hodges kirjoittelee tähänkin lehteen, samoin kuin Mules and More Magazineen. Brayerissä ollaan näköjään pari tekstiä jäljessä.. Tekstit ovat kuvineen täysin identtiset joten siltä osin tämä lehti menee nyt hukkaan. Meredith kirjoittaa tähän kuitenkin toistakin sarjaa "Mule Crossing" jossa oli juttua muulin ja aasin oikeista mittasuhteista. Oikeista ratsastuksen suhteen, sillä tietyt jutut tekevät hevoseläimestä paremmin ratsuksi sopivan.

Kirjoitin blogiin hetki sitten muulien lisääntymishommista ja Brayerissä on pieni kooste ihmemuuleista. 2014 on syntynyt viimeisin muulivarsa Irlantiin ja varsat voivat tosiaan olla muuleja tai sitten kokonaan hevosia.

Pari juttua liittyy aasien kasvatukseen, toisessa pohditaan oikeaa ikää käyttää tammaa ja oria ja toisessa on pohdintaa siitä, voiko oria pitää varsomisten jälkeen samassa laumassa tammojen ja varsojen kanssa. Laumapohdinnassa päätös jää kasvattajalle, mutta ADMS kertoo tarinoita joissa varsoja on menehtynyt kun ori on napannut, jopa aidan toiselta puolelta käsin.

Mutujuttujakin mahtuu lehteen ja yhdistyksen lehdessä niitä saakin olla! Jutut ovat suoraan omistajien kynästä, tai ehkä ADMS on vähän editoinut niitä, en osaa sanoa.

Tykkäsin eniten Donkey Welfare Symposiumista kertovista jutuista. Mules and Moressakin oli paikalla olleen henkilön kertomus, mutta juttu oli ennemmin sellaista fiilistelyä faktojen sijaan. Brayerissa on kahden eri henkilön kertomukset ja he ovat listanneet sellaisia uusia faktoja ja hyvä tietää-juttuja artikkeleihinsa. Sen jälkeen kun olin lukenut nämä ja selannut netistä lisää tietoa tapahtumasta, kokosin juttuja Aasiyhdistyksen sivuille, kas täällä.

Olisi aika mahtavaa päästä tuonne itsekin joskus. Tietääkseni muutamia vuosia sitten oli Kreikassa jotain vastaavan tyyppistä tapahtumaa, mutta se kai käsitteli eniten työtä tekeviä aaseja (joita maailmassa toki onkin ehdottomasti eniten). Aasiyhdistyksen sisälläkin heitettiin ajatus että syksyllä voisi olla luentopäivä aaseihin liittyen. Mitään erityisesti aasiasiantuntijoita Suomessa ei ole, mutta varmaan aasinomistajien keskuudesta löytyisi vaikka hevospuolen ammattilaisia kertomaan. Eläinlääkäri saattaakin olla jo tiedossa ja sitten koulutusjutut ovat aika universaaleja kaikkien eläinten kesken. Puhun siis positiivisesta vahvistamisesta vaikka naksuttimen avulla. Eiköhän niistä jonkinlainen päivä saada aikaisiksi.
Tässä lehden mielenkiintoisin aukeama, juttua aasien hyvinvointikonferenssista. Kuvien laatu on tässä lehdessä jostain syystä täysin onneton, mutta uskon että osa johtuu Yhdysvaltojen takapajuisuudesta jossa ei ihan vielä olla siirrytty tietokoneaikaan.
Yksi aika hauska artikkeli koski autossa pidettävää selviytymispakettia. Osa osavaltioista menee vain kiinni kun tulee lunta koska autoissa on aina kesärenkaat eikä mitään lumikalustoa ole. Sama jos tiet ovat täysin jäiset. Ja kaikki liikkuminenhan hoidetaan autolla eli mihinkään ei ole mahdollisat päästä ilman talvirenkaita. Artikkelissa listataan asioita, joita kannattaa pitää autossa aina. Muista siis varustaa autosi näillä:
-toilettibägi jossa hammasharja ja tahna
-vessapaperirulla tai muuta paperia
-viltti
-muovipusseja eri käyttötarkoituksiin
-taskulamppu ja pattereita
-kännykän laturi
-vettä ja pientä naposteltavaa
-kartta
-jos on hevosia matkassa, niin varariimu, naru sekä liinoja

Ei kommentteja

Lähetä kommentti