maanantai 17. lokakuuta 2016

Perseily = kiima (K18)

Kirjoitin perjantaina että muuli oli todella hapan. Vaikka hengailin kyseisenä päivänä yhteensä kolme tuntia tallilla, en huomannut että Muuli oli kiimassa. Mutta kun lauantaina tulin paikalle, ei tilanteesta voinut erehtyä. Muuli seurasi Tuulia tarhassa ja aukoi suutaan niin että mässytys kuului kauas. Se myös lirutteli pissaa jatkuvasti.

Olin siis tulkinnut muulin perseilyn täysin väärin, sillä oli kiima! Jos olisin aikaisemmin kesällä nähnyt sen olevan kiimassa, olisin tietenkin tiennyt missä mättää. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun Muuli sitä näytti. Se ei ole lirutellut tarhaan eikä aukonut suutaan vaikka jo edellisellä tallilla hengailin tarhassa pitkiä aikoja asien kanssa. Aasien kiimasysteemeistä ei voinut erehtyä. (kuva alla).

HUOM! Postaus sisältää K-18 matskua aasien lisääntymisestä!
Voiko tämän suun aukomisen tulkita jotenkin väärin?
En lauantaina tehnyt mitään ihmeellistä Muulin kanssa, käytiin vain lyhyellä kävelyllä pitkästä aikaa. Kaveri lähti hevosensa kanssa loppukäynteihin maastoon. Kentällä Muuli näytteli yrmynaamaa, mutta napakka EI sai sen korvat kääntymään eteen. Käveltiin ihan pieni matka, otettiin selfiet kääntöpaikalla ja tultiin takaisin.

Taattua puhelinlaatua!

#tuplasaelfie
Harvalla Suomessa on aasi ja vielä harvemmalla tamma-aasi. Vielä harvempi näistä aaseista näyttää selvää kiimaa, koska omistajalla ei ole oria tai toista tammaa. Vaikka Muuliblogi ei ole missään merkityksessä asiablogi, kirjoitan silti postauksen aasien ja muulien lisääntymishommista. Laitoin lyhyesti myös hevosista, onhan muulit puoliksi hevosia.

Koska Muuli on eläinmaailman kummajainen, voi se muistuttaa kiimoissaan aasia tai hevosta. Minulla on tähän mennessä kokemusta tasan tästä yhdestä muulista, joten kerron lyhyesti hevosista ja pitkästi aaseista.

Hevostietokeskuksen mukaan hevoset lisääntyvät vain keväästä syksyyn ja niillä on kiimoja vain tällä välillä. Kiimakierron pituus on Hevoseni.fi-sivuston mukaan hevostammoilla melko vakio, 21-23 päivää kiiman alusta seuraavan kiiman alkuun. Kiima sensijaan voi kestää tammasta riippuen päivästä kymmeneen päivään. Kiimakierto lasketaan siis samoin kuin ihmisen kuukautisetkin, niiden alkupäivästä seuraavien menkkojen alkupäivään.

Aasilla sensijaan on kiimat läpi vuoden. Kiimakierto on lyhyempi kesällä ja pidempi talvella. Kiimakierto on kesällä noin 20 vuorokautta ja talvella noin 40. Keskimäärin kierto on 23-30 päivää. Kiima itsessään kestää 6-9 päivää

Kiiman tunnistaa helposti kun aasi aukoo suutaan pää alhaalla ja paikoillaan. Aasi nostaa häntäänsä ja virtsaa usein ja vilauttelee takapäätään. Jos aasi on laumassa muiden aasitammojen kanssa, hyppäävät muut tammat kiimassa olevan selkään samalla kun tämä aukoo suutaan. Itse havaitsin että vain aasin ns paras kaveri "astui" kiimassa olevaa aasia, eivät muut lauman aasit.
Näissä kuvissa on kaksi aasitammaa.


Muulit ovat steriilejä. Hevosilla on 64 kromosomia, aaseilla 62 ja muuleilla niitä on 63. Jos kromosomeja on pariton luku, ovat sukusolut "viallisia" eivätkä toimi. Muulitammalta siis tulee munasoluja ja muuliorilta pikkuveijareita, mutta ne ovat viallisia eivätkä toimi. Muuli ei sitä tosin tiedä. Muuliorit ruunataan aina ja muulitammojakin steriloidaan, ainakin Yhdysvalloissa. Vaikka Meredith Hodges onkin sitä mieltä ettei siitä ole mitään hyötyä; "Minulla on paljon kokemusta muulitammoista ja myös steriloiduista sellaisista. Minun mielestäni steriloiminen ei auttanut yhtään tai teki tilanteen jopa pahemmaksi. Paras keino selviytyä kiimoista on vain ottaa rennosti sen viikon ajan eikä odottaa tammalta niin paljon".

Hevostamma kantaa varsaa 335-345 vuorokautta ja aasitamma 360-375 tai enemmän. Täysiaikaisia ja normaalisti kehittyneitä aasivarsoja on syntynyt 10,5-14 kuukauden kantoajan välillä. Jos hevostamma on tiineenä aasiorista, kantaa se tulevaa muulivarsaansa sen, mitä kantaisi hevosvarsaakin. Samoin aasitamma kantaa muulivarsaa vuoden tai yli.

Hevosvarsat ja aasit aukovat molemmat suutaan, mutta aasit myös aikuisina. Hevosvarsat tekevät sitä isompien vieraiden hevosten läheisyydessä ja aasit tekevät sitä kun niitä kiinnostaa lisääntymistouhut. Tai kun niitä otetaan väkisin (kuva alla). Suun aukominen näyttää oman pienen otantani mukaan olevan myös alistumisele, sillä aasiruuna, jonka selkään aasiori on kammennut, aukoo suutaan kuin mikä tahansa tamma.
Tässä kuvassa aasiori hyppää aasiruunan selkään. Ruuna oli tullut laumaan viikkoa aikaisemmin eikä vaikuttanut ollenkaan dominoivalta. Orista ei voinut sanoa samaa.

Ja kun Tukkilan aasiori haisteli Muulia aidan väli, alkoi aasiori aukoa suutaan vimmatusti. Ja sitä varmasti kiinnosti Muulin herkkuperä. Muuli puri aasia turvasta.

Aasin lisääntymistouhut ovat rajummat kuin hevosilla. Aasiori ja aasitamma ovat laitumella luomuna. Aasiori alkaa jahdata tammaa, joka juoksee karkuun ja pukittelee osuen oria turpaan ja rinnuksille. Ori vuotaa verta mutta jatkaa silti jahtaamista. Lopulta tamma seisahtuu ja ori astuu sen. Sitten ne syövät 5 minuuttia ja ori alkaa jahdata tammaa uudestaan. Ja uudestaan. Jahtaaminen tuntuu liittyvän niiden lisääntymisrituaaliin, sillä keinosiemennyksestä tiinehtyminen on aaseilla huonompaa kuin hevosilla.








Muulin kiima ilmeni siis kärttyisyydellä ja vasta seuraavana päivänä virtsankarkailuna ja suun aukomisena. Olin paikalla kameran kanssa samalla kun kentällä oli meneillään tunti, joten sen takia videolla saattaa kuulua ratsastustuntiin liittyvää huutelua. En myöskään voinut mennä tarhaan sisälle aluksi, koska silloin Muuli häiriintyi liikaa.

Muuli seurasi Tuulia jatkuvasti, jäi seisomaan tämän lähelle ja aukoi suutaan.






Oikeasti vihaan pystyvideoita mutta Muulin videolle mahtumisen kannalta oli pakko nöyrtyä.

3 kommenttia

  1. Mä oonkin pitkään miettinyt tota muulien lisääntymisasioihin liittyvää toimintaa, että onko niillä sellaista jne. Joten kiitos, nyt olen taas vähän viisaampi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muulitammaan voidaan myös siirtää alkio ja se kantaa, synnyttää ja imettää normaalisti. Ainakin (Euroopassa) Italiassa käytetään muulitammojen kohtuja alkionsiirtoon. Etelä-Amerikassa muuleja käytetään siihen tosi paljon.

      Poista