sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Muulintekemisen kustannukset

Kaikenlaisia laskelmia on aina mukavaa tehdä, oli ne sitten tehty 10-vuotiaana kun laskettiin oman ponin pitokustannuksia tai sitä, miten rikas ratsastuskoulun omistajan on oltava. Muulin tekemiseen liittyen laskin kustannuksia siihen kun muuli on 3v ja sillä voi alkaa ratsastaa.

Hevostamma, ilmainen lämminverinen = 0 e
Hevostamman tallipaikka astutuksesta siihen kun varsa on 7kk. Oletetaan että tamma tulee kertalaakista tiineeksi, joten tarvitsen tallipaikan 1,5 vuodeksi. Asun Uudellamaalla joten tallipaikat ovat hieman kalliimpia kuin landella, silti hyvällä onnella löytyy tallipaikka 400e/kk = 7 600e
Tamma rokotetaan ja raspataan kerran ja se vuollaan kengittäjän toimesta 2kk välein =  550e
Tamman lantanäytteet tutkitaan 2x vuodessa mutta onneksi madottaa ei tarvitse = 45e
Tamma ei onneksi sairastu noin muuten mitenkään = 0e
Astutus- ja varsamaksu = 500e
Onneksi kaikki meni hyvin ja varsa tyntyi terveenä eikä tarvinnut eläinlääkäriä. Ja onneksi se on tamma joten ruunaukseen ei kulu rahaa.
Varsasta ei tässä laskelmassa tarvitse maksaa tallivuokraa ennenkuin se muuttaa omaan karsinaan 7kk iässä joten tallimaksut 7kk-3v = 11 600e
Tamman lopetuskulut kuittasin hevosenlihalla, onneksi sen liha kelpasi ihmisravinnoksi = 0e
Muulin kaviot vuollaan kengittäjän toimesta 2kk välein. Onneksi sen kaviot ovat niin kovat niin kestää ilman kenkiä = 700e
Ostetaan muulille muutama loimikin koska tallilla ei ole tarhoissa katoksia ja muuli vihaa vettä. Onneksi muuli on rauhallinen eikä riko loimiaan = 200e
Muulin hampaat ovat onneksi terveet, mutta se rokotetaan rokotusohjelman mukaisesti = 100e?
Madotusta varten tutkitaan lantanäytteet 6kk välein ja kerran joudutaan madottamaan = 100e
3-vuotiaana muuli lähtee kahdeksi kuukaudeksi ratsutukseen täysihoitopaikkaan = 1400e
Ratsutusta varten sille piti hankkia sopiva käytetty satula ja suitset = 500e

Rahaa on palanut tähän mennessä 23 295 euroa.

Jos kävisi niin hyvä mäihä että tamma asuisikin omalla tallillaan ja hakisin varsan itselleni kun se on 7kk, kevenisi kukkaroni vain 15 100e siihen asti kun muuli on 3v ja ratsutettu. Toki tammanomistaja haluaa varmasti jonkinlaista maksua kohdunvuokrauksesta ja varsan hoidosta 7kk saakka.

Unohtui kokonaan kaikki "pikkusälä" kuten harjat, riimut, narut jne...

Laskelmissa ei todellakaan huomioitu poikkeamia, joita kaikessa kasvatustoiminnassa varmasti tulee vastaan!

Laskelma houkuttelee etsimään valmista pakettia ulkomailta. 10 000 eurolla saa kuljetuksineen Yhdysvalloista valmiiksi koulutetun pitkäkorvan (jos myyjä on valmis myymään ulkomaille). Toki se saattaa kupsahtaa heti seuraavana päivänä (vitsi vitsi) mutta niin saattaa se vajaa 3v ottaa osumaa tarhakaverilta ja päätyä monttuun. Riskejä on aina kun eläinten kanssa touhutaan.

Minä ole kummoinen varsankouluttaja eikä minulla ole kovin hyvä kokemuksia varsoista ylipäätään. Nehän vain puree, potkii ja haastaa leikkiin. Onnistuisin luultavasti kokemuksen perusteella saamaan varsasta ihan täyspäisen ja käsiteltävissä olevan yksilön ja toki varsan kanssa puuhailu olisi hauskaa ja stressitöntä kun selkään ei vielä tarvitse kiivetä. Oppisi tuntemaan hyvin sen oman Muulin. Muulin hankinta varsana voi myös olla ainut mahdollisuus saada muuli jos ulkomailta ei irtoa.

Saksaan pitäisi varmaan olla jonkinlaisia suhteita tai ainakin hyvä saksalainen hevosjobbari auttamassa etsinnöissä. Aasi- ja muulipiirit ovat vain niin oma juttunsa että puoliverisiä tuova jobbari ei edes erota aasia ja muulia. Tällä hetkellä tuntuu ihan liian vaikealta lähteä itse paikan päälle potkumaan kavioita, mutta jos tarve vaatii, käyn aikuisopiston saksankielen alkeet ja lähdetään hakemaan muuli kotiin netti-ilmoituksen perusteella.

Etualalla lämminverinen. Kuva Wikimedia Commonsista CC 3.0 lisenssillä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti