lauantai 10. helmikuuta 2018

Miksi kannattaa tulla Helsinki Horse Fairiin 2-4.3.2018?


Osallistun Suomen Aasiyhdistyksen kanssa pitkästä aikaa Helsinki Horse Fairiin tänä vuonna. Vuosia on jäänyt välistä mm siksi, etteivät jabat sovi pienille aaseile (yleisö ei edes näe pieniä aaseja karsinoista) ja siksi, kun yhteydenpito messujärjestäjän kanssa on ollut puutteellista. Olemme myös olleet pari kertaa messuhallin huonoimmassa paikassa, jäätymässä huolto-oven vieressä ja kuunnellen kengitysseppien hakkaamista.

Ymmärsimme siis viimein, että nämä eivät ole meidän messut ja jättäydyimme pois.

Mutta nyt kaikki on muuttunut. Helsinki Horse Fairia järkkää tänä vuonna ensimmäistä kertaa ihana Sanna Lehto, joka on myös Elmamessujen eläinpuolen takana! Kun Sanna jo elmassa sanoi, että aasit on jo reilassa, että tuletteko teltan kanssa, niin pakkohan siihen oli myöntyä. Koska Aasiyhdistyksen hallituksen kesken olimme päättäneet jo aiemmin, ettemme osallistu messuille resurssipulan takia, olin valmis hoitamaan messut keskenäni, kun nyt kerran lupasin Aasiyhdistyksen mukaan.

Suunnittelin ständistämme mukavaa "loungea", johon voisi tulla lepuuttamaan jalkojaan ja juttelemaan aaseista, eli pääpaino hengailulla myyntisuppilon sijaan. Paikalle olen saaut orjuutettua kaksi kaverianikin, jotka eivät ole aasi-ihmisiä, mutta ovat kyllä hevosihmisiä. Homma siis skulannee oikein hienosti.
Kuva: suvililja,net
Messuosastoamme "vastaan" pidän joka päivä vartin tietoiskun aiheesta "Aasien luontaiset vaatimukset". Luento tulee sisältämään tietoa siitä, mitkä ylipäätään ovat aasin luonnonmukaiset tarpeet (ei, eivät ihan samat kuin hevosilla) ja millaisilla muutoksilla olisi mahdollista luoda aasin elinympäristöstä Suomessakin luonnollisempi. Suomihan ei missään mielessä ole aasille luontainen elinympäristö, ei se sitä tosin varmaan ole hevosellekaan.

Luento tulee sisältämään tietoa aasien ja hevosten eroista, jotka johtuvat niiden elinympäristöstä ja laumarakenteesta. Rakkain aiheeni, aasien liikalihavuus, saa varmasti myös puheenvuoron. Vartti on aika ja esityskin on vasta mindmapin tasolla, mutta katsotaan mitä tulee.

Aasien luonnolliset tarpeet, Infolava


pe 2.3. klo 12.30-12.35
la 3.3. klo 10.30-10.45
su 4.3. klo 10.30-10.45
Be there or be square!

Poimin alle mielenkiintoisimmat messutärpit itseäni ajatellen! Tosin sitten vasta paikan päällä näkee, mikä kuhina Aasien luona on, että miten siitä pääsee livahtamaan hetkeksi muualle.

Hevosen kipukäyttäytyminen

Kohtsattuu

Hevosten kipuilmeet ovat kuuminta hottia just nyt ja asiaa on tutkittu eri puolilla maailmaa. Eräässä aasienhoitolaitoksessa tutkittiin sitä myös aaseilla antaen puolelle aaseista Metacamia ja puolelle ei. Kipulääkityt aasit olivat luonnollisesti virkeämpiä, pitivät päätä ylempänä, silmiä enemmän auki, seurasivat ympäristöään enemmän ja makailivat vähemmän. Ei mitenkään yllättävä tulos, mutta jos oma aasi on ollut koko sen elämänsä ajan kipeä, on vaikeaa tietää, millainen se olisi "normaalina". Puhun tästäkin omassa tietoiskussani.

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri tri Marja Raekallio Helsingin Yliopistolta tulee kertomaan hevosen kipukäyttäytymisestä ja saamme myös hevosten hammaskivuista viimeistä tutkimustietoa.

Helsingin Yliopisto / Eläinlääketieteen tiedekunta.
Aika: pe 14.30-15.00
Paikka: Infolava

Ben Simonsénin Open Training


Valjakkoajo on siistiä, siitä ei päästä mihinkään! Vetävät poneilla ja isoillakin hevosilla sellaisia tiukkoja käännöksiä, että hirvittää! Viikonlopun aikana on myös kilpailuja, mutta perjantaina on mahdollista päästä seuraamaan lajiesittelyjä ja treenejä mestarin oppiin!

Savijärven Kartanon Ben Simonsén tutustuttaa katsojat valjakkoajon koulu- ja tarkkuusosakokeisiin, ajamisen saloihin ja valjakkohevosen treenaamiseen.

Aika: pe 16.20-17.20
Paikka: Ajalin Arena


Kouluratsastuksen portaat

Life goals
Ohjelmakuvausta lukiessani tulin erittäin vakuuttuneeksi siitä, että tämä jos joku pitäisi jokaisen tuupparin tai sellaiseksi haluavan nähdä! Juuri tämä on sitä, mitä hevosmessuilla pitää olla! Infoa, demoja, hyviä omalla tasollaan olevia ratsukoita! Mahtavaa!

Kouluratsastuksen portaat on esitys, jossa maajoukkueratsukot esittävät helppo A luokasta Prix st Georgeen asti miten kouluhevonen muuttuu koulutuksen edetessä. Lopuksi yksi ratsukko ratsastaa sitten Prix st George tai Intermediate-tasoisen radan. Maajoukkuevalmentaja Marko Björs selvittää mitä ratsukot kulloinkin tekevät ja kansainvälinen koulutuomari Irmeli Summanen kertoo mitä hän näkee tuomarin ominaisuudessa. Lopuksi kouluradalla ratsastavasta ratsukosta Marko kertoo mitä ratsukko kulloinkin esittää ja Irmeli kertoo, miten hän arvostelee aina kulloisenkin liikkeen.

Aika: pe 17.30-18.30, la 12.40-13.40
Paikka: Ajalin Arena

Karjakäsittelyä hevosilla

Kuva liittyy sen verran, että Muulilla on tässä vaquerotyylinen satula ja bosal. Näillä vermeillä karjaakin voidaan ajaa. Kuva: Sanna Kauppinen

Vakuutuin näiden hemmojen karjankäsittelystä jo Elmassa, ja nyt Muuli onkin yhden Ranch Horsemanship ry:n aktiivin luona koulutuksessa. Elmassa areena oli valitettavan pieni, mutta HHF:ssä areenalla on enemmän kokoa, jolloin eläinten liikutteluakin nähdään varmasti enemmän. Tässä ei tehdä westerntyyppistä nopeaa "cuttingia", vaan eläimiä liikutetaan rauhallisesti ja varmasti ja stressitasot pidetään alhaisina, sekä karjalla että hevosilla.

Tällaista ei Suomessa ole vielä montaa kertaa nähty, joten tule ehdottomasti paikalle!

Areenalla nähdään oikeaa westernratsastusta, jossa Ranch Horsemanship ry näyttää, miten karja liikkuu hevosten ja ratsastajien saumattoman yhteistyön voimin mahdollisimman eettisesti, eläinten luontaista käyttäytymistä kunnioittaen. Karjapaimenten keskuudessa on sanonta, että nopein tapa siirtää karjaa on tehdä se mahdollisimman hitaasti. Käsittely perustuu kykyyn lukea eläintä. Karjaa opetetaan kunnioittamaan käsittelijäänsä ja käskyttelyn tulee olla ohjausta ilman väkivaltaa. Työskentelemme karjaa Messukeskuksessa samalla tavalla kuin niitä käsiteltäisiin niiden ollessa vapaana laitumella.

Järjestäjä: Ranch Horsemanship ry
Aika pe 18.45-19.30, la 11.40-12.30, su 12.00-12.40
Paikka: Ajalin Arena

Luonnollinen hevostaito

Kati ja Sunny

Osallistuin syksyllä Apple Tree Ranchin maastakäsittelykurssille ja kahdesta ensimmäisestä tapaamisesta kirjoitinkin blogiini. Kolmannella kerralla olin valitettavasti kipeänä, joten en päässyt paikalle. Pidin Katin tavasta (mallia Parellista) käsitellä hevosia ja nappasinkin sieltä hyviä eväitä Muulia varten matkaani.

Kati Riesen kertoo, kuinka opimme edistämään ihmisen kykyä lukea ja ymmärtää hevosta ja hevosen käyttäytymistä ja miten vahvistamme yhteistyötä ja todellista yhteyttä ihmisen ja eläimen välillä.


Järjestäjä: Apple Tree Ranch
Aika: la 12.50-13.25, su 12.30-13.05
Paikka: Infolava


Blogiexpon palkintojen jako

Blogiexpo 2016 palkinnot
Jos jollekin jäi vielä epäselväksi, on Muuliprojekti ehdolla kategoriassa "Vuoden vitsiniekka". Äänestys alkaa 12.2. ja voittajat julkaistaan messuilla lauantauna 16.50.  Luultavasti suosituimpia bloggaajia on paikalla, joten nyt olisi mahdollista tavata blogin kirjoittaja livenä!

Vuoden 2017 parhaat hevosblogien pitäjät palkitaan

Järjestäjä: Playsson.net
Aika la 16.50-17.10
Paikka: Infolava

Hevosbloggaajat

Bloggaajien kanssa kesällä Kaivarissa!
Sunnuntaina on vielä ohjelmaa hevosbloggaajille. Kyselin ohjelman sisällöstä järjestävältä taholta, ja luvassa on nuorten hvosbloggaajien haastatteluja! Hienoa, että nuortenkin ääni saadaan kuuluviin, sillä ainakin nuorten piireissä hevosblogit voivat todella hyvin ja niitä on runsaasti.

Järjestäjä: Playsson.net
Aika: su 15.50-16.00
Paikka: Infolava

Ei kommentteja

Lähetä kommentti