tiistai 29. toukokuuta 2018

DIY: Studiokuvat tallin oviaukossa!


Olen pitkään ihaillut studiokuvia hevosista. Yritin joskus ottaa niitä itsekin vain todeten että tässä menee vielä hetki harjoitellessa. Aaveen.netin Minttu otti törkeen hienoja kuvia Mulkerosta viime kesänä ja siitä lähtien olen miettinyt, että miten se oikein teki sen. Googlailin vähän ja totesin ettei se nyt niin vaikeeta voi olla.

Eipä.

Harjoittelin ensin tallilla emän ja aika tuoreen varsan kanssa. Ihmettelen edelleen, miten onnistuin saamaan varsastakin kuvan, kun se on paikoillaan. Ihmeitä tapahtuu. Polleana tästä ekasta "keikasta", jonka tein siis tietenkin tallinomistajalle isossa kiitollisuuden velassa kaikesta, mitä hän on mun ja Muulin eteen tehnyt, ehdotin muillekin tallilaisille kuvauspäivää.

Mulla oli siinä neljä erilaista hevosta, yksi tavallisen ruskea, yksi tummanruskea, yksi läsipäinen ja yksi kärpäskimo. Tai mitä näitä värejä nyt on, en osaa niitä niin kuvailla.

Tästä ensimmäisestä kuvaussessiosta koostin Teille pienen videon.


Tsekkasin etukäteen että aukkoa ei kannatakaan pitää niin isona (pieni f-luku) kuin mihin olen tottunut (niin iso kuin mahdollista) ja että ISO kannattaa säätää kiinteäksi. Lisäksi valotusajan kanssa voi kikkailla. Pyhä kolminaisuus siis. Siirryin ensimmäistä kertaa täysmanuaaliin ja laitoin kameran töihin.

Tulos: aivan paskaa.

Siirryin av-kuvaukseen, joka auttoi vähän. Siinä säädin siis aukkoa ja ISOa, mutta valotusaika tulee kameran puolesta. Ja sehän tarjoaa hämärässä turhan pitkää valotusaikaa, jolloin kuvista tulee herkästi epätarkkoja. En antanut sen häiritä, koska määrä korvaa laadun.

Läsipäisen kohdalla olin jo tosi epätoivoinen, valkoinen joko paloi puhki tai koko hevonen oli ihan musta.

Kimo onnistui parhaiten, tosin siinä kohtaa olin ymmärtänyt laittaa myös RAW-kuvien oton päälle. Photarissa olisi siis suuremmat mahdollisuudet elvyttää otokset. Tai pelastaa. Jos ne ovat edes pelastettavissa.

Pyrin kyllä siihen, että saisin siinä kuvatessa jo mahdollisimman valmiin otoksen. Yritin kovasti saada taustan tummaksi jo tallilla, mutta se epäonnistui. Kun säädin kameraa ottamaan tummempia kuvia, näkyi hevosestakin vain valkoiset silmämunat. Ja nekin olivat epätarkat.

Viimeinen hevonen otettiin käsittelyyn puoli kahdeksalta illalla. En tiedä oliko aurinko jo niin alhaalla tallin takana, että tallin pikkuovi oli liian pimeä vai missä mätti, mutta hevosen noin 200 kuvan joukossa oli pari hassua tarkkaa kuvaa. No onneksi ne olivat tarpeeksi kehityskelpoisia tullakseen käsitellyksi.

Vaikka kuvat eivät ehkä onnistuneet täysin odotetulla tavalla, tein sessioista silti suunnitelmieni mukaan "opetusvideot". Ne ovatkin mahtava esimerkki siitä, kuinka amatööri neuvoo toisia amatöörejä! Älkää huoliko oikeat hevoskuvaajat, en ikimaailmassa ole astumassa teidän tontillenne. Sen sijaan tuen työtänne aina, kun se on mahdollista.

Kuvankäsittelyn vaiheista koostin toisen opetusvideon, amatööreille siinä voikin olla jotain asiaa ja ammattikuvaajat voivat ottaa sen huumorin kannalta.


Jos et jaksa katsoa videoita, kerron tässä lyhyesti miten homma etenee. Ja miten teoriassa saa hyviä kuvia.
  • Kuvauksia varten on löydyttävä jokin oviaukko, jossa sisätilan saa pimeäksi. Hevoseen ei saa paistaa suora auringonpaiste, koska se vain polttaa sen puhki.
  • Kuolainrengas on todella vaikea photoshopata ehjäksi, jos siitä poistaa riimunnarun. Jos hevonen halutaan kuviin suitsittuna, voisiko riimunnarun kiinnittää vaikka turparemmin alapuolelle? tai sitten kääntää hevosen pää aina niin, että naru on vastakkaisen puolen kuolainrenkaassa.
  • Kameran säädöt: ISO100, f-arvo jokin (bokehia ei nyt tarvitse tavoitella) ja valotusaikaa vaihdellaan.
  • Kuvia kannattaa ottaa paljon.
  • Koneella kuvista valikoidaan tarkat ja niistä parhaat jatkokäsitelyyn.
  • Camera Rawissa ensin säädöt kohdilleen ja vinjetti täysille, kuvan rajaus ja suoristus
  • Photarissa sitten lopunkin taustan maalaus mustaksi ja vielä vähän säätelyitä tarvittaessa
  • Pelasta kaikki mitä voit
  • Valmis!
Tässä ovat kaikki loputkin kuvat.

Luulen että tässä tapauksessa lopputulos (oikealla) on parempi kuin alkuperäinen.


Pidin tästä itse paljon, mutta hevonen taisi mennä vahingossa turhan tummaksi. Kun teen kuvankäsittelyä läppärillä, on yleensä vaikeaa tietää, missä kulmassa näyttö tarjoaa minulle värit realistisimpina.

Nämä kuvat otin jo aiemmin ensimmäisistä koe-eläimistäni. Tämä on se varsa, jota seurattiin varsakamerasta vapun tienoilla.





Olen muuten kovin yllättynyt YouTubekanavani suosiosta. Siellä on nyt noin 180 tilaajaa ja kun laitan sinne uuden videon, saa se ilman mitään mainostustyötä 100 katselukertaa tosta noin vaan! Esimerkiksi nämä kuvausvideot sain valmiiksi viikonloppuna ja toista on katsottu jo 170 kertaa ja toista vähän vähemmän. Videotuotanto kiinnostaa minua ja videoita on myös hauskaa tehdä. Haluaisin oppia siinäkin paremmaksi ja käyttää ns oikeita elokuvan kuvakerronnan tapoja myös vlogeissa. Olenkin tässä teoriaa hieman opiskellut kuvakulmista (ei salatiedettä), mutta paljon on vielä sisäistettävää.

Ps. Tässä ollaan jännän äärellä! Blogiin on tulossa uusi ulkoasu ihan näillä näppäimillä Graphics LF:n toimesta!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti