sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Muulin lastaustreeniä + videot saattavat järkyttää

Mietin todella pitkään, että julkaisenko videota lastaustreenistä ollenkaan. Nykyään kun somessa et saa epäonnistua tai toimia muutenkaan niin, että katsojalle voisi tulla pahamieli. Minun lastaustreenivideostani nimittäin tulee. En namittele vaan käytän painetta ja sitäkin huonosti. Teen virheitä, jotka onneksi tajusin videon nähtyäni. Lyön Muulia ihan tarkoituksella ja kovaa, jotta se ei tulisi puomin ali ja satuttaisi itseään vielä enemmän. Se nimittäin kerran tuli, ei ollut nättiä katsottavaa.

No paskat ovat jo housussa ja lastausvideokin on YouTubessa ehtinyt saada katselukertoja, joten näillä mennään. Muuliprojekti yrittää myös kovasti kertoa myös huonoista päivistä ja huonoista suorituksista. Ne tallentuvat harvemmin videolle, mutta tällä kertaa minulla on melkein koko yhdeksänminuuttinen mehevää epäonnistumista!

Toivon, että nämä klipit antavat toivoa juuri niille, joiden ajattelumaailma on kieroutunut täydellisen somemaailman takia. Täydellisessä maailmassa lastausongelma on se, että hevonen astuu sillalle sivulta eikä suoraan. Minun maailmassani lastausongelma on se, että Muuli kääntyy paikallaan 180 askelta ja lähtee käsistä! Olen ihan varma että en ole ainut, joten toivottavasti videot antavat toivoa muillekin.


Taustaa


Meillä ei Muulin kanssa ole periaatteessa lastausongelmaa, mutta en ole saanut lastattua sitä yksin kuin vinssaamalla. Vinssaamisella tarkoitan sitä, että kieputan narun etupuomin ympäri ja kiristän sitä sitä mukaa kun Muuli tulee sisälle. Se ei saa pakitettua pois ja tuleekin sisään melko nopeasti sen jälkeen, kun sen pää ja kaula on jo trailerin sisällä. Tällä videolla näkyy, mitä tarkoitan vinssaamisella.

Toisaalta meillä on juuri tämä lastausongelma. Muuli ei mielellään lastaudu, ainakaan heti, ainakaan yksin minun kanssani. En kuitenkaan voi missään  nimessä tuudittautua siihen, että tallilla olisi aina joku auttamassa. Minun on saatava Muuli traileriin kaikissa tilanteissa ja yksin.

Aluksi Muuli ei lastautunut jos joku antoi painetta takaa. Se vain pakitti, pyörähti ja häipyi. Nykyään olemme tilanteessa, että paine takana tosiaan auttaa ja Muuli liikkuu sen voimasta eteen. Vepsä on lastannut Muulin lähettämällä traileriin jo marraskuussa 2016 (video) ja juuri lähettämällä haluaisin lastata sitä itsekin. Se ei vain ollut onnistunut, ennen kuin nyt.

Torstai


Traileri oli tallin pihalla kutsuvasti auton perässä, joten kysyin, voisinko lainata sitä lastausharjoitteluun. Lupa tuli joten otin mukaan vyölaukullisen olkea ja Muulin naruriimussa. Olin hieman polvirikko leikkauksen takia ja tiesin, että en voisi pidellä Muulia jos se päättäisi häipyä. Onneksi sillä ei ole tapana poistua tallin pihalta.

Tein ensin hyvällä. Olin nähnyt videoita, jossa hevosta palkataan aina, kun se kiinittää huomiota traileriin ja tulee lähemmäs. Yritin samaa. Muuli tulikin puoliksi traileriin, mutta ei sen pidemmälle. Yritin jopa houkutella, mutta ei, kaura ei kiinnostanut sitä. Se pakitti ulos ja aloitin taas namittamisen uudestaan. Tuntui siltä, että se ymmärsi jutun juonen, mutta se ei halunnut palkkaa ihan niin paljon, että olisi riemusta kiljuen juossut sisälle hakemaan palkkaa.

Osa blogin lukijoista on varmasti kouluttanut hevosensa lastautumaan tällä tyylillä. Miten te olette toimineet siinä vaiheessa, kun edistys "tyssää" eikä palkka enää kiinnosta ihan niin paljon? Tarkoittaako se automaattisesti sitä, että traileriin liittyy niin suurta pelkoa ja stressiä, ettei eläin vain voi edetä enää tietyn pisteen jälkeen? Vai johtuuko tällainen käytös vain siitä, että olen itse onnistunut opettamaan Muulille ketjun, mihin kuuluu omatoiminen poistaminen ja koko homman aloittaminen alusta?

Tallinomistaja tuli sitten taakse ja kas, Muuli oli sisällä. Vaihdettiin rooleja ja jäin seisomaan taakse. Muuli oli siinä pari kertaa eri mieltä ja lähti käsistä, mutta jäi parkkipaikalle "aitaukseen" ja homma jatkui. Siinä kohtaa kun tallinomistaja sai torpattua napakasti sen pakoyritykset, se nöyrtyi ja alkoi kävellä lähettämällä sisään kuin olisi tehnyt sitä koko elämänsä.

Lähetin itsekin muutaman kerran ja lopetettiin. Torstailta ei ole kuvia tai videoita.

Lauantai


Lauantaina asensin sekä puhelimeni että videokameran kuvaamaan ja jatkoin harjoituksia.

Otin herkut vyölaukkuun, koska Vepsäkin käski namittaa, kun hevonen tai muuli on trailerissa. Vepsän lastausvideon näet muuten tästä. Tuota sessiota edelsi parin tunnin maastakäsittely pyöröaidassa, mutta silti Muuli ei kävele suoraan sisään.

Heti alussa Muuli käveli sisälle ja laitoin puomin kiinni. Tarkoitus oli laittaa se vain hetkeksi, palkata ja avata, mutta Muuli sonti ja ajattelin siivota ne pois ennen, kun päästäisin Muulin ulos. Tämä ei ollut hyvä juttu, koska kun laitoin Muulin hännän puomin toiselle puolelle, se yritti jyrätä itseään puomin alta vapauteen.


Tarkoitus oli antaa Muulille painetta, kun se ei ole menossa traileriin ja jättää se rauhaan, kun se on menossa traileriin. Jälkikäteen videoita katsoen huomaan, miten oma ajoitukseni on monessa kohdassa pielessä. Eli onneksi videoin, muuten on vaikeaa kehittyä.

Ongelmana tällä kertaa oli se, että Muuli peruutti aika hanakasti ulos. Ei täysiä, mutta liian nopeasti. Pääsin kuitenkin pari kertaa pyytämään sen ulos ja kävin myös sisällä palkkaamassa sitä. Tein itse virheen heti alussa, kun suljin puomin ja siivosin kikkareet. Jos ei saa siltaa heti perään kiinni, ei pitäisi laittaa puomiakaan. Muuli kun on kerran tullut puomin alta ja jäi siihen hetkeksi jumiin.

Sen takia lyön sitä ihan voimalla takapuoleen. En nimittäin missään nimessä halunnut, että se olisi taas jumissa puomin alla ja menettäisi karvat selkärankansa kohdalta.

Toinen asia, mille minulla ei ole minkäänlaista toleranssia, on minun tilaani loikkaaminen. Parissa kohdassa Muuli loikkaa sillalta minun puolelleni, jolloin en epäröi heiluttaa narua ja myös osua sillä, ihan tarkoituksella.

Kahdesti Muuli lähti käsistä enkä voinut muuta kuin antaa mennä. Se juoksi tarhojen väliin ja oli jo tulossa vastaan, kun menin hakemaan sitä. Sitten se käveli perässäni suoraan trailerin luokse takaisin. Näiden karkureissujen jälkeen se itseasiassa meni tosi kivasti koppiin!

Viimeisellä kerralla se meinasi peruuttaa, mutta sain sen jatkamaan matkaa. Se seisoi hieman pidempään sisällä, otin ulos ja vein takaisin tarhaan.


Sunnuntai


Lainasin taas traileria ja mietin, että mitäköhän tästä mahtaa tulla. Oli tosi kova tuuli ja kaikki paikat rämisi ja kolisi. Lisäksi auton ympärillä oli liikettä kun kisareissun jälkeen purkivat tavaroita autosta. Se ei kuitenkaan ole syy sille, ettei tarvitsisi lastautua. Traileriin pitää mennä myös keskellä hirmumyrskyn riepottelemaa Helsinkiä!

Sunnuntain video on lyhyt ja pätkimätön enkä jaksanut laittaa kahta kameraakaan. Äänet jouduin poistamaan, koska oli niin kova kohina tuulen takia. Kehun Muulia kuitenkin todella paljon kun se on sisällä ja tällä kertaa pääsin myös sisälle palkkaamaan sitä ilman, että se alkoi heti peruuttaa ulos.

Mielestäni aika huima parannus edellispäivään! Mainittakoot vielä, että kun menin hakemaan Muulia tarhasta naruriimun kanssa, tuli se minua päättäväisesti vastaan ja lähti mielellään "hommiin". Se ei myöskään kertaakaan paskonut. Se tosin saattoi johtua siitä, että se oli stressannut hetkeä aiemmin maastossa ja jättänyt stressipaskat sinne.


Eihän minulla tässä suinkaan vielä ole muulia, joka menisi missä ja milloin vain traileriin. Emme harjoitelleet tänään ollenkaan takapuomin kanssa! Muuli pitää opettaa siihen, että paine takana tarkoittaa paikallaan pysymistä tai siirtymistä eteen, ei missään tapauksessa painetta vastaan survomista!

Alku on kuitenkin hyvä ja tänään Muuli suoritti minun mielestäni ihan mielellään. Se tiesi mikä on homman idea ja miten saa olla rauhassa.

Somesta ja kriittisyydestä


Koostin lauantain treeneistä lyhyemmänkin videon, jonka julkaisin Facebookissa. Sekoitin tapahtumien järjestyksen (seuraa kakkakikkareita lastaussillalla), jotta sain videosta "kehitysvideon". Lukijat kuvittelevat herkästi että video kertoisi totuuden rehellisemmin kuin kuvat, mutta eihän se näin mene. Ihan yhtä helppoa on videota leikata näyttämään hyvältä, vaikka totuus taustalla on ihan eri. Vain pitkät yhtäjaksoiset videot ovat luotettavia.

Tämän videon julkaisin Facebookissa. Eikö olekin hieman erilainen, kuin kokopitkä 9 minuutin pätkä?

13 kommenttia

  1. Hyvä siitä tulee! :) En ehkä itse ihan noin monia toistoja tekisi, mutta tapoja taitaa olla yhtä monia kuin tekijöitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli varmaan kriteeri liian korkealla ja juuri kun ajattelin, että nyt menee hyvin, ei enää mennytkään enkä halunnut lopettaa siihen. Tosin olen ymmärtänyt, että ei ole oikeastaan väliä vaikka lopettaisi huonompaan suoritukseen, kunhan nyt ei siihen lopeta, että eläin poistuu paikalta. Itse pyrin kuitenkin siihen, että lopetan hyvään suoritukseen.

      Poista
  2. Edellinen ponini Jali oli juuri niin hankala lastattava kuin poni voi olla. Ja niin helppo kun vain halusi. En sitten tiedä, johtuiko lastausongelmat lastaajasta vai olisiko ollut ikävää kulkea traikussa, kipuja jaloissa. Mutta hermot menetin sen kanssa ja kun saatiin onnistumaan niin meni helposti ja vain yksi epäonninen kerta, jolloin tein virheen, oli taas lastausongelmainen poni. Tsemppiä harjoituksiin. Ohjeita en edes jaa kun teen samat virheet itsekin. Onneksi nykyinen hevonen on helppo lastattava, menee traileriin ja tulee ulos. Huomaan sen, että kun traileri on pihalla avattuna, Tuikku pörisee jännityksestä. Eli jollain tavalla kokee sen stressaavaksi, vaikka lastautuu helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä näistä oikein tiedä. Muulilla on lastausongelmaa välillä ihan vain tuossa tallin ovella, mutta sen avulla ollaan kyllä treenattu lähettämistä paljon! Se ei ehkä halua mennä kirkkaasta auringonpaisteesta sisälle hämärään talliin tai sitten sillä on joku oma muulisyy, mitä minä en ymmärrä. Aina sinne sisään ollaan kyllä menty. Uskoisin, että tästä tulee ihan hyvä lastattava kunhan vain treenataan, miten sitten treenataankin. Pitäisi saada tähän yhtä hyvä rutiini kuin mihin tahansa muuhunkin.

      Poista
  3. Kiinnitin huomiota yhteen asiaan, palkkaat ruualla, kun Muuli on tullut juuri trailerista ulos. Tämähän vahvistaa sitä ulos tuloa, ei enää siinä vaiheessa sitä sisälle menemistä. Sitä saa mitä vahvistaa. ;) Olisiko trailerin sisälle mahdollista laittaa heinäpussi tms. jotta se saa palkan sieltä mennessään sisälle, vaikka sinä et ehtisi heti sinne palkkaamaan? Oman hevon olen opettanut niin, että trailerissa on 99% lastaus kerroista jotain syötävää sen mennessä sisälle. Toisaalta se voi olla myös "houkuttelua", mutta ainakin se nykyään juoksee sisälle kun luukut saa auki. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen taas oppinut, että peruutuskin on tärkeä taito. Palkkaan niissä kuitenkin vain silloin, kun pyysin Muulin ulos eikä se tullut itsekseen :)

      Sisälläkin tosiaan on heinäverkko mutta Muuli ei ottanut siitä kertaakaan. Pitäisi viedä sisälle kunnollinen herkkuämpäri kun ei vielä olla siinä, että Muuli seisoisi sisällä vaikka maailman tappiin asti ilman takapuomia.

      Noh, ainahan me bloggaajat ensin julkaisemme epätäydellistä materiaalia ja sitten torppaamme kaikki neuvot. Halusin vain avata sen, miksi palkkaan myös peruutuksen jälkeen. Eivät kaikki varmasti palkkaa edes sisällä ja homma toimii silti hyvin :)

      Poista
    2. Yritin vain auttaa :) Ja sehän on hienoa, että uskaltaa julkaista muutakin kuin sitä täydellistä!

      Okei, en huomannut heinäpussia videosta. Muuli varmaan jännittää traileria aika paljon, jos ei ota heinää ollenkaan ja tuota sontaa tulee heti sen mentyä perille asti.

      Totta, peruuttaminen on tärkeä taito. Ajattelin vain, että tästä tulee helposti ketju, jossa ensin mennään sisälle ja odotetaan siellä hätäisesti sitä ulos pyyntöä, kun tietää saavansa herkun ulos tultuaan.

      Itse harjoittelin oman hevon kanssa niin, että kopissa oli alkuun runsas herkkuvati ja pyysin hevosen ulos ennen kuin se oli syönyt sitä tyhjäksi, peruutimme ulos, se sai pienen palkan myös ulkona ja sille jäi se fiilis, että koppiin jäi herkut kesken, pyysin sitä uudelleen sisälle ja se meni sinne mielellään takaisin jatkamaan syömistä. Varmaan monet opettaa ilman ruokaa nämä, mutta mun kokemuksen mukaan sen ruuan kanssa saa nopeimmin tuloksia.

      Poista
    3. Nyt kun katson vastaustani, niin on se aika tyly. Eihän noista voi nähdä, että heinäverkko on sisällä enkä muistanut mainita sitä tekstissäkään. Muuli jännittyy trailerissa. Se ei aina ota siellä herkkuakaan kädestä ja just sontii. Ja sitten kuitenkin on tosi monta hevosta, jotka menee traileriin helposti suoraan ja kuitenkin sontii.

      Paskan laatu on kyllä jo parantunut, sillä viimeksi kun matkustettiin, tuli Muulilta pelkkää vesiripulia trailerissa. Mutta kyllä se silloinkin tuli lähettämällä lastattua alle kymmenessä minuutissa. Jos lastausongelma olisi tosi iso, niin tämän kokoinen eläin pystyisi kieltäytymään siitä täysin, eikä sitä ihmisvoimin koppiin olisi mahdollista saada.

      Tuo ketjutuksen vaara on erittäin iso ja ihan todellinen. Jos Muuli peruutti "ilman lupaa", en kehunut ja laitoin sen takaisin sisälle ilman kauraa. Useammilla peräkkäisillä toistoilla se mahdollisesti yhdistäisi tämän, mutta ei ainakaan näissä videoissa, joissa ei saada toistoja tiiviiseen tahtiin.

      Ja sitten toisaalta joidenkin mielestä se ensimmäinen hyvä lastaus riittää kun itse haluan että se menee "kuin vettä vaan" monta kertaa peräkkäin, että toiminnosta tulisi rutiini.

      Ja kolmannet sanovat, että lastausongelma on vain talutusongelma, mutta kylä minusta ahtaaseen koppiin taluttaminen on vähän muuta kuin että talutetaan pressun ja lavan yli. Koppi ei ole hevoselle missään mielessä luontainen elinympäristö, ellei ole mahdollista parkkeerata koppia tarhaan ja antaa heiniä sieltä joka päivä.

      Noh, katsotaan seuraavassa lastauksessa, että sujuuko homma enää vai pitääkö muuttaa systeemiä :)

      Poista
    4. Minä en ollenkaan lastauskoulutuksen alkuvaiheessa käytä lähettämistä, vaan itse kävelen hevosen kanssa sisään, jolloin olen itse paremmin tukena ja turvana, on helppo palkita hevonen sisällä heti, sekä näen millaisella ilmeellä se siellä trailerissa on. Minulla on samoin kuin Lauralla, iso herkkuvati siellä odottamassa, siitä syödään vähän, sitten pyydän hevosen ulos, ja kohta mennään takaisin herkkujen pariin.

      Lähettämisen ehtii opettaa sitten myöhemminkin, kun lastautuminen on jo tuttua ja varmaa.

      Oon tällä hetkellä opettamassa kahta uusinta hevostani lastaukseen, ja tällä hetkellä ne on jo niin innokkaita harjoittelijoita että niille meinaa tullajo riita, kumpi pääsee kyytiin ensin. :)

      Saako tuosta trailerista väliseinän irti, tai käännettyä sivuun? Sekin auttaa alkuvaiheessa, kun on enemmän tilaa niin itsellä kuin hevosella. Itse aloitan aina traikulla josta on kaikki sisukset otettu pois, ja sitten lisäilen niitä vähitellen kun homma sujuu. Hommaa voi alkuun helpottaa myös parkkeeraamalla traikun tallin ovelle tai seinän/aidan viereen. Tästä on apua varsinkin jos hevonen on ehtinyt jo oppia väistämään sivulle tai poistumaan paikalta.

      Lastautuminen ei tosiaan ole hevoselle mikään helppo taito, eikä pelkkä talutustehtävä, kuten itsekin totesit. Ja koska se on hankala homma, niin mielestäni sitä kannattaa alkuvaiheessa helpottaa niin paljon kuin mahdollista. Helpotuksista voi kyllä väjän kerrassaan luopua sitten, kun homma sujuu jo rennosti ja rutiinilla.

      Tsemppiä harjoitteluun!

      Poista
    5. Meillä ei siis tässä ole suinkaan alkuvaihe, vaan Muuli on aina kuljetettu kun on ollut tarkoituskin ja alussa nimenomaan kävelin sen kanssa aina sisälle traileriin :) Yksi treeni näkyy muuten tässä postauksessa. Ja ihan ekoilla kerroilla oli just sivuseinä käännetty sivuun ja olen pari kertaa kuljettanut Muulia myös sellaisella puolentoista hevosen trailerilal ilman väliseinää :) Eli lastaus eri keinoin on aina onnistunut 10 minuutissa ja nyt on tarkoitus saada Muuli nimenomaan lähettämällä traileriin.

      Poista
    6. Juu, tiedän kyllä että olette jo reissanneet. Mnun silmään tuo vaan silti näyttää edelleen alkuvaiheen harjoittelulta, kun muuli on niin jännittynyt. Itse tosiaan kouluttaisin ensin niin, että se menee rennosti ja varmasti taluttamalla ja pysyy siellä, ja sitten vasta vaikeuttaisin harjoitusta.

      Toinen mun uusista hevosista on 10-vuotias ruuna ja se on reissannut raveissa jo vuosia. Silti aloitin senkin kanssa lastaustreenin ihan alusta, kuin se ei olisi koskaan matkustanut, koska haluan siitä nimen omaan rennon, turvallisen ja yksin lastattavan. Onhan siitä perusteellisesta harjoittelusta vaivaa, mutta kun sen viitsii tehdä niin siitä on paljon iloa hevosen koko luppuelämäksi. :)

      Poista
    7. Niin, traileri ja kuljetus on varmaan aina tottuneellekin hevoselle stressaavaa. Oma hevoseni kakkii pidemmillä matkoilla koppiin, mutta viime kesänä kun kuskasin hevosta 5km matkaa edestakaisin laitumelle päiväksi viikonloppuisin, se lakkasi muutaman ensimmäisen laidun reissun jälkeen sontimasta koppiin. Ja alkoi muuten myös lastautua entistä paremmin, kun ennakoi minne on matkustamassa! :D

      Itse alussa lopetin lastaustreenit heti onnistumisen jälkeen. Ajattelen, että sekin on hevoselle palkinto, että pääsee pois tilanteesta.

      Poista
    8. Mulla ei taida taidot riittää lähteä pilkkomaan tätä tehtävää niin pieneksi, kuin se pitäisi. Ongelmahan on sekin, että ei Muuli kävele mun perässä traileriin sisälle, ellei väliseinä ole taitettu sivuun 2 hevosen trailerista. Jos haluan sen sisään taluttamalla, on jonkun oltava takana antamassa painetta ja siitä just haluan päästä eroon.

      Puhuttiin myös jo tallilla, että Muulia olisi hyvä kuskata lyhyitä matkoja "kivoihin paikkoihin" eri vaikka jonkun mun kaverin luokse ja lähteä sieltä sitten kimpassa maastoon. Harmi vain, että loukkasin polveni enkä vielä ole siinä kunnossa, että pystyisin ratsastamaan pidempiä maastoreissuja.

      Meillä on reissut perinteisesti olleet astetta pidempiä, eli en ihmettele jollei Muuli mielellään mene 6 tunnin reissun jälkeen kovin innokkaasti koppiin! Ihan omaa syytähän tämä on, olisi pitänyt tehdä myös lyhyitä ja kivoja matkoja tässä koko ajan.

      Poista