maanantai 28. lokakuuta 2019

FEI teki Moskovan kokouksessa päätöksen; muuliratsukot saavat kisata jatkossakin!

En ole ostanut kouluvarusteita turhaan, saamme nimittäin jatkossakin osallistua Muulin kanssa kaikkiin SRL:n alaisiin ratsastuskilpailuihin!
Kuva: Minttu Koponen / Aaveen.net
Eurooppalaisessa muulimaailmassa kohistiin kevällä, kun Italian ratsastajainliitto oli tehnyt FEI:n syyskokoukseen ehdotuksen, että sanaa "hevonen" täsmennetään hieman ja muutetaan se muotoon "hevonen on syntynyt hevostamman ja hevosoriin liitosta". Tämä olisi sulkenut muulit, aasit ja muut mahdolliset johdannaiset FEI:n sääntöjä seuraavien kisojen ulkopuolelle.

Kirjoitin tästä blogiini kesällä, postaukseen pääset tästä. Tuolloin Englantilainen Christie McLean, joka ratsasti pari kuukautta Wallace-muulilla, perusti nettiin adressin, jolla pyrittiin saamaan ehdotukselle näkyvyyttä ja toki sitä, että muiden maiden edustajat vastustaisivat muutosta.
Wallace the Great ja Christie McLean, jonka ansiosta British Dressage teki pikana sääntömuutokset ja salli muulit kilpailuissaan. Kirjoitin ratsukosta tarkemmin tässä postauksessa reilu vuosi sitten.
Kuva: True to You Photography
Asia noteerattiin myös mm Englannissa BBC toimesta ja koska he olivat uutisoineet Wallacen koulumenestyksestä jo vuotta aiemmin, tarttuivat he myös tähän. Mukana oli myös aktiiveja maan muuliyhdistyksistä. Asia sai siis runsaasti näkyvyyttä ja vastaanotto oli selkeä; ihmiset todella vastustivat muutosehdotusta ja halusivat nähdä muulit jatkossakin kisakentillä.

Asiaa käsiteltiin Moskovan kokouksessa 19.11. Kokousmuistioon (pdf) pääset tästä, ja jos haluat helpoiten etsiä oikean kohdan, niin hae sanalla "mule". Tämä kohta on käsitelty sivulla 24.

Ehdotusta vastusti Iso-Britannia ja perusteli kommenttiaan sillä, että päätös olisi "hevoseläinrasismia", eli "equine racism", ja että jos muulit eivät voi kilpailla hevosia vastaan, on niille järjestettävä omia luokkia ja toisaalta, jos muuli on kvaalautunut, miksi sillä ei voisi kilpailla.

Italia vastasi, ettei ehdotus automaattisesti estä muulien kilpailuoikeutta FEI:n alaisista kilpailuista. Ehdotuksen syy oli vain se, että FEI:n säännöt antavat kaikenmaailman tapiireillekin (equus-lajin eläimet) oikeuden osallistua kilpailuihin ja Italia toivoi, että hevonen on määriteltävä tarkemmin.

Asian lopullinen päätös oli pitää jatkossakin alkuperäinen sanamuoto, eli muutosta ei tapahtunut.
Horse: Refers  also  to  a  Pony  or  other  member  of  the  genus  Equus  unless  the  context  requires otherwise. A Horse shall be born from a mare.
Sanamuotoa on luettu eri maissa käsittääkseni hieman eri tavoilla. Ensimmäinen virke kertoo, että ratsu voi olla Equus-suvun jäsen (kurkkaa esim Wikipediasta, mitkä kaikki eläimet kuuluvat tähän sukuun), mutta toinen virke kertoo, että ratsun on synnyttävä tammasta. Muuli- ja aasipiireissä mare tarkoittaa nimenomaan hevostammaa, kun taas jenny on aasitamma. Euroopassa tamma kuin tamma on "mare". Eli on tulkinnanvaraista, tarkoittaako tamma (mare) tässä nyt nimenomaan hevostammaa (equus caballus) vai tammaa yleensä. Jos tammaa yleensä, niin mitä järkeä lauseessa oikein on?

Ja jos tällä tarkoitetaan vain hevostammoja, ei silloin osallistumisoikeutta ole kuin muuleilla tai seepramuuleilla ja sensellaisilla. Muuliaasit olisivat kiellettyjä, koska niiden emä on aasi. Toisaalta paperittomasta muuliaasista ei voida päältäpäin tietää, onko se muuli vai muuliaasi.
Toisissa matkaratsastuskisoissa, kuva: Maiju Aaltonen
Oli niin tai näin, Suomen ratsastajainliitto ei muuta omia sääntöjään, koska sanamuotoa ei FEI:n kokouksessa muokattu.

SRL:n yleisissä säännöissä hevosen (ratsun) määritelmä on seuraavanlainen (sivu 4):
Tarkoittaa myös ponia tai muuta Equus sukuun kuuluuvaa kavioeläintä ellei asiayh-teydestä muuta johdu.
Eli kiitos FEI, kiitos Iso-Britannia, olen pahoillani Italia, mutta aasit, muulit ja muut sekasikiöt ovat jatkossakin tervetulleita kisakentille!

Minun ja Muulin osalta tämä tarkoittaa nyt sitä, että koulukisadebyytti siintää todellakin tulevaisuudessa, pyrkimys on hoitaa se pois ensi kevään aikana. Ja lisäksi treenaamme edelleen matkaratsastuskilpailuihin, vuoden ensimmäiset ovat yleensä olleet helmikuussa!

2 kommenttia

  1. Odotan innolla ensimmäistä koulukenttien tapiiria... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Press-Muuliprojekti lupaa olla paikalla, kun tämä tapahtuu 😎

      Poista