Kaisa

Heikki-muuliaasi kesällä 2014. Kuva Anu Kokkonen.
Rakkauteni pitkäkorviin alkoi vuonna 2000, kun meille tuli talvihoitoon aasiori ja shettisruuna. En itseasiassa halunnut meille kuin sen shettiksen, mutta "pojat" tulivat parina.

Loppujen lopuksi Seppo-shettis ja Velmu-aasi olivat kotonamme hoidossa neljän talven ajan. Kesät ne viettivät kotieläinpihalla. Tuolloin ei aaseista ollut juuri mitään tietoa Suomeksi, vähiten netissä, joten päätin tuolloin 15-vuotiaana tehdä asialle jotain ja perustin nettisivut, joiden kautta sain muodostettua hyvän aasi-ihmisverkoston.

Ratsastusta olen harrastanut melko säännöllisesti 15-vuotiaasta lähtien. Enimmäkseen olen puskaillut, Kipasta on turha etsiä mitään tuloksia. Ratsastin ensimmäisen kerran 12-vuotiaana, enkä ollut ennen sitä mikään hevoshullu.

Vuonna 2007 tein opinnäytetyönäni lehden aaseista. Lehteä tulin tehneeksi avustavien toimittajien kanssa neljä numeroa ja yhteen lehteen sain juttua kuvassa olevasta Heikistä. Myöhemmin matkustin junalla Inkooseen ja näin Heikin ihan livenä.

Heikki on muuliaasi ja sen isä on suomenhevonen. Emä on hieman normaaliaasia suurempi aasitamma. Tamma siemennettiin eli hevosori ei astunut aasia luomuna.

Buena Chica eli Muuli 2016.
Muulit vaihtuu, paita ei. Kuva: Heidi Lahti
2008 olin mukana perustamassa Suomen Aasiyhdistystä ja sillä tiellä ollaan edelleen. Vaikka aasiyhdistyksen nimessä mainitaankin vain aasit, toimii yhdistys kaikkien pitkäkorvien hyväksi. Muuleja oli tuohon aikaan Suomessa vain noin 5 kappaletta, joten nimestä olisi tullut turhan pitkä Suomen Aasi- ja Muuliyhdistyksenä. Ja vaikka muulien määrä on vuosien aikana noussut ollen tällä hetkellä noin 20, en ainakaan itse näe tarpeelliseksi vaihtaa yhdistyksen nimeä.

Ehdin tässä välissä tutustua myös hevosenomistamiseen kun omistin puolet suomenhevosruunasta kolmen vuoden ajan.

Haaveilin pitkään suuresta ratsuaasista mutta niiden saatavuus on erittäin huono. Vuonna 2010 Suomeen saapui ensimmäinen mammuttiaasiori Englannista ja aloin ihan toden teolla haaveilla sellaisesta itsekin.

Meni kuitenkin vielä monta vuotta ennenkuin rahatilanne salli oman kavioeläimen hankkimisen. Rahatilanteeseen vaikutti sekin, etten enää asunut maalla, joten muuli olisi vietävä täysihoitotallille. Ja sehän maksaa.

Lopulta vuoden 2015 aikana oman muulin hankinta tuli mahdolliseksi, tai ainakin jos söin ahkerasti nuudeleita. Perustin tämän blogin alkuvuodesta kokoamaan ensin ajatuksia ja tietoa muuleista yhteen paikkaan ja lennättämään muulikipinöitä muuallekin.

Marraskuussa 2015 lopulta tärppäsi ja hieno PRE-muuli löytyi Espanjasta SunHorsen kautta. Muulitamma saapui Suomeen helmikuussa 2016 ja sai nimekseen Buena Chica. Jatkon voit lukea Muulin omalta esittelysivulta.

Kuva: Heidi Lahti