Muuli

 • nimi: Buena Chica "Muuli"
 • Muuli on syntynyt 4/2013 Espanjassa. Suomeen se muutti 2/2016.
 • Säkäkorkeus on noin 143 cm, toivon sen kasvavan vielä 5 cm.
 • Muulin emä on tummanruskea PRE tamma ja isä andalusianaasi.
 • Sukupostissa
Muuli asuu Uudellamaalla Tuusulassa täysihoitotallilla. Suomeen tulon jälkeen se asui ensimmäiset kolme kuukautta Porvoossa maneesitallilla. Tuolloin Muuli asusti pihatossa neljän aasin kanssa, jotka näyttivät Muulille, että ihmiset ovat itseasiassa aika kiva juttu. Kun arjen taidot olivat hallussa paremmin ja käsiteltävyys oli melko sujuvaa, muutin Muulin Tuusulaan, lähemmäs kotiani. Tuusulassa Muulin tarhakaverina on 23-vuotias ponitamma.

Muulin kanssa oli tarkoitus jatkaa heti sen tultua ratsuasioiden opettelua, mutta Muuli olikin erittäin arka ja varautunut, joten lähdin sen kanssa ihan nollasta liikkeelle. Se oli Espanjassa kuitenkin kolme kuukautta täysihoidossa ja koulutuksessa, mutta en tiedä mitä asioita sen kanssa on tehty.

Näiden postausten kautta saat hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea Muulin kanssa on tehty.

Muulin lähtötilanne ja 3kk kohdalla
Muuli oltuaan 6kk Suomessa
Muuli oltuaan 9kk Suomessa

Minulle kerrottiin myyntitilanteessa muulin olevan 158 cm korkea ja olinkin innoissani kun Espanjasta löytyi niinkin suuri muuli. Lopulta selitys oli se, että korkeus oli vain vahingossa ilmoitettu väärin enkä saanut mitään hyvitystä asian tiimoilta.

Kaura on sen superherkku, jonka avulla käsittelen ja koulutan sitä parhaani mukaan. Liiallinen paine saa sen häipymään paikalta, vaikka se kestääkin ihmisen kosketusta ja painetta joka päivä hieman paremmin.

Suomessa on noin 20 muulia, joista suurin osa on pieniä shettismuuleja. Vain kolme muulia tällä hetkellä Suomessa on Muulin kokoisia tai isompia. Toinen on Heikki, muuliaasi, joka asuu Inkoossa ja toinen on valkoinen Salama muuli, joka asuu Mennalan ratsutilalla. Lisäksi kaverillani on kasvamassa Vihdissä 2016 syntynyt muuliorivarsa, joka kasvanee vähintään Muulin mittoihin.

Aaseja Suomessa on noin 400. Aaseissa isot aasit ovat hieman yleistymässä ja Suomessa on jo kolme mammuttiaasia. Mammuttiaasi on maailman suurin aasirotu ja Suomen mammutit ovat kooltaan 145-160 cm. Ja noin muuten isoja aaseja (130 cm ja siitä ylöspäin) on jo varmaan kymmenen kappaletta.

Isommalla aasilla/muulilla voi harrastaa monipuolisemmin kuin pienellä noin metrin korkuisella. Monipuolisemmalla tarkoitan sitä, että aasi jaksaa vetää suurempia kärryjä, enemmän painoa ja sillä voi myös ratsastaa aikuinen, toki painorajojen puitteissa.
Toukokuussa Tukkilan tilalla. kuva: Katri Määttänen

2 kommenttia :

 1. Tekisitkö joku kerta esittelypostauksen siitä, mitä hevosrotuja käytetään eniten muulien kasvatuksessa? Ja millaisia ominaisuuksia/ulkonäköseikkoja löytyy juuri tietyiltä "muuliroduilta"? Kiinnostaisi, kun netissä tullut ohimennen vastaan keskenään niin eri näköisiä muuleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan juttu alulle vaikka joudunkin turvautumaan suurimmaksi osaksi netistä löytyvään tietoon. Suomessa kun on niin vähän muuleja onkä tiedä niistä henkilökohtaisesti kuin pari.

   Poista